«Ақмола облысы білім басқармасының Зеренді ауданы бойынша білім бөлімі Викторовка ауылының жалпы білім беретін мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение «Общеобразовательная школа села Викторовка отдела образования по Зерендинскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

2021-2022 оқу жылына бракераж комиссиясының жұмыс жоспары

№ 3 бракераж комиссиясының актісі
21.12.2021 ж.
Құрамы бойынша тамақтандыруды ұйымдастыруды бақылау жөніндегі Комиссия :
1.Комиссия төрағасы-директордың тәрбие ісі жөніндегі орынбасары С. С. Хамзина
Комиссия мүшелері:
1.Бал.жұмысшысы-Торқбай Т.
2.Соц.мұғалім-Прохоревич Н.В.
3.Тарих пәнінің мұғалімі-Лазутин а. в.
4.Аспазшы-Ермекова А..
5.Қамқоршылық кеңесінің мүшесі-Авдонина О. в.
Мектеп асханасының жұмыс жағдайын тексеру бойынша осы актіні жасады :
- асхананың санитарлық жағдайының "білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптарға" сәйкестігі (жабдық,арнайы.киім,ыдыс-аяқ, мүкәммалды таңбалау, санитариялық кітапшалардың болуы) ;
-тағамдардың ассортименті;
- мәзірдің болуы, ыдыс-аяқтың құны.
- тәуліктік сынамалардың болуы.
Тексеру нәтижесінде анықталды:
1. Санитарлық кітаптар, бал бар.тексеруден өтті.
2. Мүкәммалдың таңбалануы барлық мүкәммалда жоқ.
3. Тәуліктік сынамалар жоқ.
4. Тәуліктік сынамалардың болуы жоқ.
5. Асхана өнімдеріне жоғары баға мәселесі бойынша мұғалімдердің, ата-аналардың және оқушылардың ауызша өтініштері бар.
6. Мектеп директорымен бекітілген бір апта және бір күнге ас мәзірі бар,ыстық тағамдардың бағасы 616 теңгені құрайды ( бірінші, екінші тағам, салат,нан, жеміс).
7. Арнайы.киім әрдайым пайдаланылмайды, ыдыс-аяқ жеткілікті мөлшерде.

Бракераж комиссиясының жұмысы туралы жалпы ережелер
 
1.Жалпы ережелер
1.1. Білім беру мекемесін басқарудың дара басшылық және алқалылық қағидаттарына негізделе отырып, балалардың тамақтануын ұйымдастыруды, жеткізілетін азық-түліктің сапасын және тамақ дайындау және тарату кезінде санитариялық-гигиеналық талаптардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру мақсатында "Назарбаев Зияткерлік мектептері" дербес білім беру ұйымының "Астана қаласының халықаралық мектебі" филиалында бракераж комиссиясы құрылады және жұмыс істейді.
1.2. Бракераж комиссиясы мектеп директорының бұйрығымен оқу жылына тағайындалады.
1.3.  Бракераж комиссиясын тағайындау-филиал асханасының жұмысына тұрақты бақылауды қамтамасыз ету.
1.4. Бракераж комиссиясы өз қызметінде Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2014 жылғы 29 желтоқсандағы № 179 бұйрығымен бекітілген "Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларының (бұдан әрі - қағидалар), Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2015 жылғы 19 наурыздағы № 234 бұйрығымен бекітілген "қоғамдық тамақтандыру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларының талаптарын, рецептуралар жинағын, технологиялық карталарды және осы Ережені басшылыққа алады.
1.5.  Бракераж комиссиясының құрамына директордың тәрбие жұмысы жөніндегі орынбасары, филиалдың медицина қызметкері, асхана әкімшісі және құрамында үш адам бар ата-аналар комитетінің өкілдері (санитариялық киімі, медициналық кітапшасы, тағам сапасын бағалау критерийлерін білуі және медициналық көрсеткіштер бойынша шектеулері жоқ) кіреді.
1.6.  Бракераж комиссиясы мүшелерінің саны кемінде төрт адам болуға тиіс.
1.7.  Комиссияны тағайындау кезінде оның құрамын жыл сайын жаңарту қағидаты сақталады.
1.8. Бракераж комиссиясы директор жанындағы кеңестерде асхананың жұмысын бақылауды жүзеге асыру жөніндегі жұмыс туралы мерзімді түрде (айына кемінде 1 рет) есеп береді.
Есепті директордың тәрбие жұмысы жөніндегі орынбасары жасайды, оған Комиссияның барлық мүшелері қол қояды.
Бұл есеп бракераж комиссиясының құрамына кіретін ата-аналар комитетінің өкілдері арқылы оқушылардың ата-аналарының назарына жеткізіледі.
1.9.  Бракераж нәтижесі дайын тағамның сапасын бақылау журналында (бұдан әрі - бракераж журналы) тіркеледі.
1.10. Бракераж комиссиясы толық құрамда аптасына бір рет жұмыс істейді, басқа уақытта Филиалдың диеталық бикесі Қағидалардың 225-тармағының талаптарына сәйкес бракераж журналына жазбалар енгізе отырып, дайын тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізеді.
1.11. Бракераж журналында тағамның дайындалған күні мен сағаты, тағамның атауы, бракеражды алу уақыты, органолептикалық бағалау нәтижелері және тағамның дайындық дәрежесі, тағамды сатуға рұқсат көрсетіледі.
1.12.  Бракераж журналы нөмірленуі, тігілуі және мекеменің мөрімен бекітілуі тиіс; бракераж журналы асхана әкімшісінде сақталады.
2.   Бракераж комиссиясының міндеттері
2.1.  Мектептің бракераж комиссиясы:
* азық-түлік өнімдерін тасымалдау, жеткізу және түсіру кезінде санитарлық - гигиеналық нормалардың сақталуын бақылауды жүзеге асырады;
* ас блогының (қойма және басқа да үй-жайларды қоса алғанда) және тамақтану залының санитариялық жай-күйіне, тазалау сапасы мен сапасына, ыдыс-аяқтың жай-күйі мен жуылуына бақылауды жүзеге асырады;
* күнделікті мәзірдің дұрыстығын бақылайды:
* ас блогындағы жұмысты ұйымдастыруды бақылайды;
* келіп түсетін шикізатты қабылдауды, сақтау шарттарын, өткізу, пайдалану мерзімдерін, аспаздық өңдеуді, тамақ өнімдерін дайындау технологиясын бақылауды жүзеге асырады;
* оқушылардың негізгі қоректік заттарға физиологиялық қажеттіліктерін тексереді;
* ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауын бақылайды;
* негізгі өнімдерді қою кезінде мезгіл-мезгіл қатысады, тағамдардың шығуын тексереді;
* дайын тағамға органолептикалық бағалау жүргізеді, яғни оның түсін, иісін, дәмін, консистенциясын, қаттылығын, шырындылығын және т. б. анықтайды;
* дайындалған тағам көлемінің бір реттік порция көлеміне және балалар санына сәйкестігін тексереді.
3.  Бракераж комиссиясының құқықтары:
Бракераж комиссиясы құқылы:
3.1.  Ыдыста таңбалаудың болуын бақылау;
3.2.  Тәуліктік сынаманың болуын бақылау;
3.3.  Тамақ дайындау процесінің технологиялық карталарға сәйкестігін тексеру;
3.4.  Келіп түсетін өнімнің мөлшерін тексеру;
3.5.  Он күндік мәзірдің әртүрлілігі мен сақталуын бақылау;
3.6.  Тамақ өнімдерін сақтау ережелерінің сақталуын тексеру;
3.7.  Әкімшіліктің қарауына тамақтану сапасын жақсарту және қызмет көрсету мәдениетін арттыру жөнінде ұсыныстар енгізу;
3.8.  Тағамдарды дайындау технологиясындағы өзгерістерге байланысты ауыстыруды талап ететін тағамдарды таратуға жол бермеу;
3.9.  Тиісті құжаттары (санитарлық кітапшалары, дипломдары, сертификаттары және т. б.) жоқ қызметкерлерді жұмысқа жібермеу;
3.10.  Бракераж комиссиясы мүшесінің ерекше пікір айтуға құқығы бар, ол директордың назарына жазбаша жеткізіледі, бракераж комиссиясының есебінде көрсетіледі. Мұндай пікір бракераж комиссиясы мүшелерінің көпшілігінің шешімімен келіспеген жағдайда ресімделеді.
4.  Тамақ бракеражы
4.1 мектеп асханасында дайындалатын барлық тағамдар мен аспаздық өнімдер дайын болуына қарай міндетті бракеражға жатады. Тамақ бракеражы әрбір жаңадан дайындалған партияны босату басталғанға дейін жүргізіледі.
4.2.  Өнім сапасын бағалау бракераж журналына оны өткізу басталғанға дейін енгізіледі және Комиссия мүшелерінің немесе мейіргердің қолымен ресімделеді.
Қандай да бір бұзушылықтар мен ескертулер анықталған жағдайда, бракераж комиссиясы ескертулерді жою жөнінде қажетті шаралар қабылданғанға дейін дайын тағамды топтарға беруді тоқтата тұруға құқылы.
4.3.  Тағамдар мен дайын аспаздық өнімдердің сапасын бағалау органолептикалық көрсеткіштер бойынша жүргізіледі: дәмі, иісі, сыртқы түрі, түсі, консистенциясы. Осы көрсеткіштерге байланысты өнімдерге баға беріледі - "өте жақсы", "Жақсы", "Қанағаттанарлық", "Қанағаттанарлықсыз" (неке).
Тағамдар мен аспаздық бұйымдарға "өте жақсы" деген баға олардың дәміне, түсі мен иісіне, сыртқы түрі мен консистенциясына, бекітілген рецептураға және талаптарда көзделген басқа да көрсеткіштерге сәйкес келген жағдайда қойылады.
"Жақсы" деген баға бір елеусіз ақауы бар тағамдарға және аспаздық бұйымдарға қойылады (бөлінбеген, қажетті түске дейін жеткізілмеген және т. б.).
Бағалау" қанағаттанарлық " тағамдар мен аспаздық өнімдерге қойылады, олар пісіру талаптарынан ауытқып, бірақ қайта өңдеусіз жеуге жарамды.
"Қанағаттанарлықсыз" деген баға мынадай кемшіліктері бар бұйымдарға беріледі: бөгде, бұйымға тән емес дәм мен иіс, күрт тұздалған, күрт қышқыл, ащы, пісірілмеген, күйдірілмеген, күйіп кеткен, өзінің пішінін жоғалтқан, өзіне тән емес консистенциясы бар немесе ыдыс пен бұйымның басқа да белгілері бар.
"Қанағаттанарлық" және "қанағаттанарлықсыз" деген баға бракераж комиссиясының отырысында талқыланады. Бұл факт туралы тиісті акт жасалады, акт мектеп директорына жеткізіледі.
4.4. Барлық жеке дайын аспаздық өнімдер мен жартылай фабрикаттардың дұрыстығын анықтау үшін бір мезгілде әрбір түрдің 5 порциясы, ал ботқалар, гарнирлер және басқа да дара емес тағамдар мен бұйымдар тұтынушыға босату кезінде алынған порцияларды өлшеу жолымен өлшенеді.
Осы Ереженің қолданылу мерзімі шектелмеген.

Жаңартылған күні: 27.02.2020 11:26
Құрылған күні: 21.12.2021 10:18

Текст